Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2023-2024

Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-otte foredrag i perioden fra september til marts/april måned.

I denne sæson har foredragsrækken fået titlen:

75 år gennem ord, billeder, musik og sanser.

Syv spændende og interessante foredrag.

1. Vinsmagning og musik.

vin&træ - forhandler af israelske vine
Birgers Big band
v/ Rolf W. Jørgensen fra vin&træ og Birgers Big band.
Onsdag, d. 6. september 2023 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Vi forventer at det bliver en festlig aften med vinsmagning med udvalgte israelske vine fra Golan-højderne, musik fra Birgers Big band og en videohilsen fra ambassaden.

Bemærk: Forhåndstilmelding for deltagelse denne aften er nødvendig af praktiske grunde. Skriv til DIF med antal personer (husk at angive tydelig navn samt vinsmagning 6/9) - e-mail: dif_webmaster@yahoo.dk . Der er gratis adgang men deltagelse i vinsmagningen med tilhørende musik koster 100 kr. pr. person, der skal dække omkostningerne til vin mm. (beløbet er inkl. vin, vand, kaffe, kage og snacks).

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ i Aalborg præsenterer udvalgte israelske vine fra Israels bedste vinområde i Golan-højderne. Rolf fortæller også lidt om Israels vinproduktion, der ikke alene har gennemgået en regulær revolution de sidste årtier - men netop i disse år foregår der også nyskabende ting på området. Der vil være mulighed for at smage på vinene, spørge om dem og vinproducenten og efterfølgende købe en flaske eller to.

Golan Heights Winery blev grundlagt i 1983 i et samarbejde mellem fire kibbutzer og fire moshaver, og er i dag Israels førende vineri, der har sat nye standarder for vin fra Det Hellige Land, hvor der har været dyrket vin i årtusinder. Vingården ligger i byen Katzrin højt mod nord i Golanhøjderne i Israel. Vine fra Golan Heights Winery har gennem tiderne opnået mange flotte priser og de har ikke alene formet israelernes forståelse for god vin gennem de sidste tre årtier, men i høj grad også formået at placere sig på verdenskortet for vine af høj kvalitet.

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ forhandler israelske vine fra Golan Heights Winery (Gamla, Hermon, Yarden), Galil Mountain og Tzora.

Der er mulighed for at købe israelsk vin efter vinsmagningen - MobilePay eller kontant.

Læs mere om vin&træ og Golan Heights Winery.

Birgers Big band fra Herning-området spiller israelsk og jødisk musik fordi det er sjovt, og en anden måde at spille på end "normalt". De spiller også traditionel jazz.

Læs mere om Birgers Big band.

Videohilsen fra ambassaden samt et indlæg fra formanden for Keren Hayesod Danmark.

Husk forhåndstilmelding for deltagelse denne aften, da det er nødvendigt af praktiske grunde. Skriv til DIF med antal personer (husk at angive tydelig navn samt vinsmagning 6/9) - e-mail: dif_webmaster@yahoo.dk .

2. Oktober 43 - Redningen af de danske jøder.
Klezmerduoen Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt v/ Klezmerduoen (Ann-Mai-Britt Fjord & Henrik Bredholt), Århus.
Torsdag, d. 26. oktober 2023 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Ny musikalsk dokumentarfortælling med Klezmerduoen.

Klezmerduoen vil give en fortælling og koncert om de danske jøders flugt fra Danmark i oktober 1943. I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.

I oktober 2023 er det 80 år siden, at mere end 7000 jøder på mindre end en måned blev bragt i sikkerhed i Sverige - sejlet over Øresund i fiskerbåde og andre småskibe. Det skulle vise sig at være en af de største vellykkede enkelt aktioner mod Nazitysklands jødeforfølgelser. Hvordan kunne det lade sig gøre?

Hundredvis af danskere blev i løbet af få dage dybt involveret i en redningsaktion, der stadig står som et enestående eksempel på civil modstand i Europa, og som betød at mere end 98 % af de danske jøder blev reddet. "Hvad skulle jeg ellers ha' gjort" siger den unge ambulancechauffør Jørgen Knudsen, da han bagefter bliver spurgt om, hvorfor han kørte rundt og advarede og transporterede jøder, som han ikke kendte.

Klezmerduoen regnes blandt landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik - klezmer. Igennem mere end 30 år har duoen fordybet sig i klezmermusikkens stemningsfulde og livsbekræftende univers, som de formidler med humor og smittende spilleglæde. Fængende musik med rødder i Østeuropa, som rummer længsel og smerte og samtidig insisterer på håbet, glæden og festen.

Klezmerduoen består af Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, sang) & Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer, tuba, sang). De spiller Klezmer, balkan og romani (sigøjner) musik. Begge musikere har baggrund i teatret og er kendte for at skabe intense koncertoplevelser med både nerve og humor, hvor de formår at tryllebinde alle med intense beretninger, nærværende optræden og pragtfuld musik. Duoen spiller over 100 koncerter om året herhjemme og i udlandet, hvor de har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og på Cuba.

Læs mere om Klezmerduoen.

3. Filosoffen Hannah Arendt.
Anne Marie Kragh Pahuus, Prodekan, Faculty of Arts, Aarhus Universitet v/ Anne Marie Kragh Pahuus, Prodekan, Faculty of Arts, Aarhus Universitet.
Onsdag, d. 1. november 2023 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

I sin lille bog om Hannah Arendt har Anne Marie Pahuus givet et bud på det særlige i Arendts filosofi og af det liv, som Arendt levede fra hun voksede op i Königsberg (nutidens Kaliningrad, Rusland) til hun flygtede fra Tyskland i 1933 og til hun døde som filosofiprofessor i New York i 1975. I foredraget dykker vi ned i liv og værk, men ser også særligt på, hvad der er af håb at hente i hendes værk i forhold til nutidens kriser.

Anne Marie Pahuus er forfatter til bogen Hannah Arendt (udgivet i 2019):

Hannah Arendt (1906-1975) var en af det 20. århundredes store politiske teoretikere, hun har i sine bøger behandlet en række af nutidens vægtige tankemæssige udfordringer.

Hannah Arendt var blandt de første til at formulere en teori om nazismen som ideologi og som totalitær styreform. Som filosof gav hun samtidig sin politikforståelse et fundament i en teori om menneskets evne til at handle og tænke selvstændigt. I sine bøger behandlede hun en række af nutidens store tankemæssige udfordringer, heriblandt forskydningerne mellem privat og offentlig, politisk rodløshed og normale menneskers banale ondskab.

Hannah Arendts fine filosofiske analyser gennemgås af Anna Marie Pahuus, der blandt andet giver en indføring i hovedværket Menneskets vilkår fra 1958, i bogen om Eichmann i Jerusalem og desuden introducerer Arendts teori om tænkningens etiske rolle skrevet kørt før hendes død.

Anne Marie Kragh Pahuus er forfatter eller medforfatter til en lang række af bøger og har skrevet en række artikler og indlæg. Hun er Prodekan for forskning og talentudvikling på Aarhus Universitet. Hun har studeret Filosofi og Nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet samt studier i Frankrig. Ph.d. fra Aarhus Universitet i 2003.

Læs mere: Anne Marie Kragh Pahuus (CV).

4. Arlette Andersens historie i Auschwitz.
Thomas Kvist Christiansen, journalist, forfatter, fotograf og foredragsholder i Kvist Kommunikation. v/ Thomas Kvist Christiansen, journalist, forfatter, fotograf og foredragsholder i Kvist Kommunikation, Fredericia.
Torsdag, d. 18. januar 2024 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Nyt foredrag om Arlette Andersens historie (Thomas Kvist Christiansen har tidligere holdt et foredrag om Arlette Andersens historie i Auschwitz).

Den store fransk fødte kvinde Arlette Andersen overlevede Auschwitz under Anden Verdenskrig. I dag er hun et af de få direkte vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien - udryddelsen af seks millioner jøder. Arlette Andersen er et ansigt på historien om Holocaust.

Arlette Andersen er født og opvokset i Marais-kvarteret i Paris med efternavnet Levy. I sommeren 1942 måtte hun sammen med sin familie flygte fra jødeforfølgelserne i Paris. I november 1943 blev hun arresteret af nazisterne og efterfølgende deporteret til nazisternes værste udryddelseslejr.

I Auschwitz undgik den dengang 19-årige Arlette døden i gaskammeret, derfor var det meningen, at hun skulle arbejde sig selv til døde. På mirakuløs vis overlevede Arlette Andersen et års fangenskab. I januar 1945 blev hun sendt på to dødsmarcher, som hun også overlevede. Cirka 75.000 franske jøder blev deporteret til Auschwitz under den Anden Verdenskrig, kun 2.500 overlevede - Arlette Andersen var en af dem.

I maj 1945 vendte Arlette hjem til sin familie i Paris, og efter en dansk sommerferie i 1946 mødte hun sit livs kærlighed i Danmark. I 1951 blev Arlette Andersen gift med Ole Andersen, flyttede til Danmark og blev dansk statsborger.

I 25 år, fra 1990 til 2015, rejste Arlette Andersen rundt i hele landet med et foredrag om at overleve Auschwitz. Det var primært de unge mennesker på skoler og gymnasier, der oplevede hendes gribende fortælling. Men i 2015 var det slut. Fysikken og stemmen kunne ikke længere klare de mange foredrag.

Arlette Andersen døde i august 2022 i en alder af 98 år. Inden sin død var det vigtigt for Arlette Andersen at vide, at opgaven med at formidle sin personlige beretning var lagt i hænderne på journalist og fotograf, Thomas Kvist Christiansen, der er instruktør til filmen, "Arlette - en historie vi aldrig må glemme" og forfatter til bogen om Arlette Andersens historie, "Vi er her for at dø". Arlette Andersen havde indtil sin død et dybt og inderligt ønske om, at hendes historie kan leve videre i kraft af Thomas Kvist Christiansens foredrag, film og bog, og at hun på denne måde fortsat kan være med til sætte ansigt på historien om Holocaust.

Læs mere om Arlette Andersens historie (hjemmeside og Facebook) og om Thomas Kvist Christiansen (LinkedIn).

5. Den Internationale Kristne Ambassade og dens arbejde i Israel.
Nick Hansen, National leder i ICEJ Danmark Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem v/ Nick Hansen, National leder i ICEJ Danmark.
Onsdag, d. 7. februar 2024 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ) blev grundlagt i september 1980 på et tidspunkt, hvor Israels parlament (Knesset) erklærede hele den genforenede by Jerusalem for at være den jødiske stats evige, udelelige hovedstad. Som svar truede de arabiske oliemagter med en embargo mod alle lande, der stadig havde deres ambassader i Jerusalem. En efter en forlod de sidste 13 udenlandske ambassader byen til fordel for Tel Aviv. En gruppe kristne så det israelske folks isolation og besluttede at oprette en "kristen ambassade" i Jerusalem som en solidaritetshandling med det jødiske folk.

Siden da har ICEJ vokset til en global pro-Israel organisation med afdelinger i 90 lande og medlemmer fra over 170 lande.

ICEJ er mere end blot en fortaler for Israel og har siden sin start afholdt den årlige Jerusalem march i forbindelse med Løvhyttefesten, støtter mangfoldige sociale og humanitære indsatser indenfor uddannelse, ældreomsorg, fattigdomsbekæmpelse, opstilling af sikringsrum og meget mere.

Nick Hansen har siden 2021 været ansat i ICEJ og er i dag leder for den danske afdeling.

Læs mere: Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem.

6. Kibbutzbørn - og spørgsmålet om jødisk identitet.
Laura Hoffmann Jensen, bachelor i Religionsvidenskab og Museologi v/ Laura Hoffmann Jensen, bachelor i Religionsvidenskab og Museologi, Århus.
Onsdag, d. 6. marts 2024 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Dansk jødisk historie er hverken en samlet fortælling eller en statisk størrelse. Den lever og skabes også i dag. En ny generation af unge dansk israelske kibbutzbørn skaber deres identitet i et krydsfelt mellem to kulturer, religioner og nationaliteter. Kibbutzbørnene er voksne børn af blandingsægteskaber mellem danskere, som rejste til kibbutz i Israel i 1960-80'erne og forelskede sig i jødiske israelere, hvorefter de bosatte sig i Danmark og fik børn.

Foredraget 'Kibbutzbørn - og spørgsmålet om jødisk identitet' handler om kibbutzbørnenes identitet, kultur men også om deres religion, hvor kristendom og jødedom hos flere har stået side om side.

Men på mange måder handlede foredraget om os alle. Om Danmark og det danske samfunds inklusion eller måske netop mangel på samme. Om en kærlighedsfuld nysgerrighed på andetheden, som så let bliver af kritisk eller fordomsfuld karakter.

Religionsvidenskaber, Laura Hoffmann Jensen, begyndte tilbage i 2021 i samarbejde med Dansk Jødisk Museum at indsamle livshistorieinterviews og fotos fra dansk israelske kibbutzbørn i 20'erne og start 30'erne. Projektet har bidraget til museets samling og er blevet til en artikel i RAMBAM. Med artiklen er det første spæde forskningsmæssige skridt taget hen imod en større forståelse af moderne jødisk identitet og flere nuancer på den jødiske mangfoldighed i Danmark.

Laura Hoffmann Jensen har en BA i Religionsvidenskab og Museologi fra Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet som museumsassistent hos Dansk Jødisk Museum.

Læs mere om Laura Hoffmann Jensen (Linkedin), Dansk Jødisk Museum, Dansk Jødisk Museum (Facebook) og de danske jøders historie.

7. Debat med politikker.
Tomcar TX4 v/ politikker, medlem af Folketinget.
Mandag, d. 13. maj 2024 kl. 18.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Her er der planlagt et besøg af en politikker fra Folketinget, der vil tale om situationen efter Hamas's terrorangreb.

...

...


Ret til ændringer forbeholdes.

Foredrag og vinsmagningen afholdes normalt på onsdage (to foredrag afholdes dog på en torsdag og et enkelt en mandag) i Folkestedet beliggende Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Ved alle foredrag er der mulighed for venskabelig debat og socialt samvær for medlemmer og ikke-medlemmer.

Gratis adgang. Køb af kaffe, te, vand, kage mm. Tilmelding er ikke nødvendig til foredrag.

Bemærk: Forhåndstilmelding for deltagelse i vinsmagningen onsdag d. 6. september 2023 er nødvendig af praktiske grunde. Skriv til DIF med antal personer (husk at angive tydelig navn samt vinsmagning 6/9) - e-mail: dif_webmaster@yahoo.dk . Der er gratis adgang men deltagelse i vinsmagningen med tilhørende musik koster 100 kr. pr. person, der skal dække omkostningerne til vin mm. (beløbet er inkl. vin, vand, kaffe, kage og snacks).

DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen DIF's aktiviteter


© 2000-2024 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 22.3.2024