Det israelske flag

Israel set fra en palæstinensisk synsvinkel (PA)

Et af de vigtigste symboler for det palæstinensiske selvstyre (Palestinian Autonomy - PA) er kortene over Palæstina eller Det Hellige Land, der omfatter hele Israel, Samaria (Shomron), Judæa (Judea/Yehuda) og Gazastriben. Ifølge PA og flere arabiske lande tilhører Golan Syrien.

De symboliserer ejerskabet og rettighederne over Israel og de jødiske områder (Eretz Yisra'el) samt at PA reelt ikke anerkender staten Israel på langt sigt. Det endelige mål for PA er en arabisk-palæstinensisk stat Palæstina omfattende Gazastriben, Samaria og Judæa (Vestbredden) og det nuværende Israel under PA's ledelse, hvor der ikke bliver plads til jøder. Ganske vist har PA siden begyndelsen af 1990'erne indgået en række aftaler med Israel om anerkendelse og samarbejde men de overholdes næsten ikke.

PA støttes mest af de mere moderate arabiske og muslimske lande men har også europæiske og danske sympatisører. Desuden betaler mange europæiske lande og EU store beløb til PA hvert år uden at stille krav. Israel betaler også penge til PA ifølge deres aftale.

PA kontrollerer de palæstinensiske selvstyrerområder på Vestbredden og indtil juni 2007 også Gazastriben. Den nuværende præsident for PA er Mahmoud Abbas (Abu Mazen), der blev valgt i januar 2005. Tidligere blev PA og PLO ledet af Yassir Arafat.

Den største organisation i PLO er Fatah med den nuværende leder Mahmoud Abbas (siden 2004). Ifølge Fatahs principprogram skal Israel udslettes, vold er en retfærdig metode at anvende osv.

Kortene over Palæstina, hvor Israel ikke eksisterer, bruges som symbol af de palæstinensiske politiske, religiøse, sociale og akademiske organisationer, institutioner og offentlige myndigheder.

Det palæstinensiske skolevæsen anvender udelukkende skolebøger med kort over Mellemøsten og Palæstina, hvor Israel ikke eksisterer. På enkelte kort kan man se omridset af Israel men navnet Israel findes ikke og området beskrives som det besatte Palæstina eller 'Vores arabiske hjemland Palæstina'.

Det er meget almindeligt, at arabiske kort ikke nævner eller viser de israelske og jødiske byer, landsbyer og steder. De viser kun dem, hvor der er en arabisk befolkning eller som har en historisk eller religiøs betydning for den arabiske og muslimske befolkning. Dertil kommer, at de kun omtales med deres arabiske navne og de beskrives som palæstinensiske byer, landsbyer og steder. Byer som Tel Aviv og dets forstæder, Eilat og mange byer i Galilæa (Ha'Galil) mangler ofte på kortene.

Det samme gælder for de kristne hellige og historiske steder idet de heller ikke omtales eller vises på kortene; dog er der en kort omtale i de skolebøger, som kun bruges af arabiske kristne skoleelever.

De samme symboler med kortene uden Israel ses også hos Hamas, der er i opposition til PA.

De viste kort herunder er eksempler hentet fra de palæstinensiske medier og det palæstinensiske skolevæsen, der er under kontrol af det palæstinensiske selvstyre (PA).

Officielt kort fra det palæstinensiske selvstyre (PA) Officielt kort fra det palæstinensiske selvstyre (Palestinian Autonomy - PA).

Som det tydeligt fremgår af kortet eksisterer Israel ikke ifølge det palæstinensiske selvstyre. Der ser ud til kun at være plads til den arabisk-palæstinensiske stat Palæstina i fremtiden.


Logo for Det Palæstinensiske Industriministerium

Det viste logo (herover) er for Det Palæstinensiske Industriministerium.


Kort fra et skoleprogram på palæstinensisk TV

Kortet herover er fra et skoleprogram på palæstinensisk TV.

Palæstinensisk skolekort uden Israel

Kortet viser landet (staten) Palæstina og har titlen 'Vores land Palæstina'.

Det nye skoleatlas med det arabiske hjemland er godkendt af PA og skal bruges i det palæstinensiske skolevæsen.

Skoleatlasset er trykt i Nablus.

Normalt bliver den israelske stat, de israelske byer og Israels hovedstad Jerusalem (Yerushalayim) benævnt som Palæstina eller det besatte Palæstina i skolebøgerne og palæstinensiske medier.

Begivenheder, der foregår i Israel, bliver typisk omtalt som begivenheder i Palæstina.

Den israelske industri, som f.eks. fødevareindustrien eller olieraffinaderierne i Haifa og Ashdod, præsenteres som palæstinensisk.

Palæstinensisk kort

Kortet viser et Palæstina, hvor staten Israel ikke findes.

Desuden er Jerusalem (Yerushalayim) afbildet som den arabisk-muslimske hovedstad i Palæstina.

Billedet viser den kendte Klippemoske, der findes midt på Tempelpladsen i Den Gamle By i Jerusalem.

Palæstinensisk kort uden Israel Palæstinensisk skolekort uden Israel.

På kortet er der kun medtaget de muslimske hellige steder (bygninger). De israelske/jødiske byer og hellige steder er ikke tegnet ind på kortet. Det samme er tilfældet for de kristne steder. Jerusalem (Yerushalayim) er f.eks. markeret med det arabiske navn på byen og Klippemoskeen.

Bemærk at kæden mellem hænderne er brudt, hvilket symboliserer palæstinensisk kontrol over hele Israel og de jødiske områder.

Dette kort er fra en arabisk skole i Hebron (Hevron), der er en del af det palæstinensiske selvstyreområde. Se kort over Hebron og læs mere om byen.


Det nye officielle PA logo

Den officielle 'Palestinian Authority daily' offentliggjorde et billede af det officielle logo valgt af Fatah for at fejre bevægelsens årsdag nummer 48 i midten af december 2012 (PLO blev grundlagt i 1964).

Logoet viser forskellige symboler, herunder et kort af 'Palæstina', som omfatter hele Israel, tallet 48, det palæstinensiske flag og sloganet for årsdagen nummer 48: 'The state and the victory.'

Flere eksempler fra officielle PA aviser, andre medier og skolevæsenet kan ses på denne hjemmeside fra Palestinian Media Watch (PMW).

Se også denne hjemmeside om de palæstinensiske skolebøger: Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-SE).
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kort over Israel Palestinian Media Watch (PMW)


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 25.11.2023