Det israelske flag

Folkekirkens Nødhjælp støtter fond opkaldt efter PFLP-terrorist

Folkekirkens Nødhjælp støtter fond opkaldt efter PFLP-terrorist. Kritik af kirkelig støtte til fond opkaldt efter terrorgruppes talsmand. Folkekirkens Nødhjælp afviser kritikken.

Af Tobias Stern Johansen, Kristeligt Dagblad (16. maj 2020).

Folkekirkens Nødhjælp kritiseres fra flere sider for at støtte en fond opkaldt efter en afdød talsmand for den palæstinensiske gruppe PFLP, som står på EU's terrorliste. Folkekirkens Nødhjælp afviser kritikken.

Bør en kirkelig organisation støtte en fond, som udfører et anerkendt socialt arbejde, men som samtidig er opkaldt efter en afdød talsmand for en organisation, der kaprede fly og dræbte civile? Fra flere sider møder Folkekirkens Nødhjælp nu kritik for at støtte Ghassan Kanafanis Kulturfond, som arbejder med palæstinensiske flygtningebørn i Libanon. Fonden er opkaldt efter den palæstinensiske journalist og forfatter Ghassan Kanafani, som var talsmand for den marxistiske palæstinensiske Folkefront til Palæstinas Befrielse (PFLP) og blev dræbt af en bilbombe i 1972. PFLP blev dengang kendt verden over for en række flykapringer og har siden 2002 stået på EU's terrorliste.

"Sagen er alvorlig nok," siger Bent Blüdnikow, historiker og debattør, som i sin bog "Bombeterror i København: trusler og terror 1968-1990" behandler PFLP's forbindelse til andre terrorgrupper.

"Enhver støtte til eller ethvert medlemskab af en fond, som er opkaldt efter tidligere medlemmer af PFLP, er problematisk, når vi tænker på de ofre, som blev udsat for deres terroristiske virksomhed," siger han.

PFLP samarbejdede med terrorgrupper i Europa og Japan, herunder den danske Blekingegadebande, og bør betegnes som en terrororganisation, idet PFLP rettede aktioner mod civile: Gruppen myrdede passagerer og besætningsmedlemmer under flykapringer og angreb en jødisk restaurant i Paris, påpeger Bent Blüdnikow.

Maradona Isho er uddannet historiker fra Aarhus Universitet og har flere gange markeret sig i den danske debat om Mellemøsten. Han er også kritisk over for Folkekirkens Nødhjælps støtte til en fond opkaldt efter en PFLP-talsmand.

"Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Folkekirkens Nødhjælp ikke finder det uetisk at støtte Kanafani-fonden økonomisk. Der ville være ramaskrig i Danmark, hvis man fandt ud af, at Folkekirkens Nødhjælp støttede danske børnehaver, der var oprettet til ære for Blekingegadebandens medlemmer," siger han.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Artikler


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 21.5.2020