Det israelske flag

Skovmand - en nyttig idiot

"Hvis den israelske regering ønsker fred med sine arabiske naboer, kan den få det uden videre." Så enfoldigt beskriver Sven Skovmand forholdet mellem Israel og palæstinenserne. Der er imidlertid nogle detaljer, som Skovmand overser.

Af Jørgen Granum-Jensen, formand for Fælleskomiteen for Israel, Morgenavisen Jyllands-Posten (24. april 2012)

"Hvis den israelske regering ønsker fred med sine arabiske naboer, kan den få det uden videre."

Så enfoldigt beskriver Sven Skovmand forholdet mellem Israel og palæstinenserne i JP 17/4. Man skal bare holde op med at anlægge bosættelser i de besatte områder og give palæstinenserne den stat, som de ønsker, så bliver der fred.

Der er imidlertid nogle detaljer, som Skovmand overser.

Da Israel trak sig ud af Gaza og nedlagde sine derværende bosættelser, førte det ikke til nogen form for fred. Tværtimod har raketterne lige siden haglet ned over det sydlige Israel.

Skovmand overser også, at både Hamas og Hizbollah nægter at anerkende Israels ret til at eksistere. Hizbollahs leder, Nazrallah, understreger tilmed, at det ikke kun er staten Israel, som han går efter. Det er også almindelige jøder overalt i hele verden.

Mahmoud Abbas har heller ikke anerkendt Israels ret til at eksistere.

Hvis Skovmand er i tvivl herom, behøver han blot at undersøge den palæstinensiske presse, der kontrolleres af PA (Palestinian Authority). Så vil han blive befriet for enhver tvivl.

Kan Skovmand i øvrigt nærmere gøre rede for, hvilke "vidtgående indrømmelser" Abbas har været fremme med? Vi skulle da nødigt overse noget.

Det er også en skam, at Skovmand åbenbart ikke har haft lejlighed til at høre Irans ministerpræsident, Ahmadinejads, tale på revolutionsdagen i Teheran. For hver anden sætning skreg diktatoren "Død over Israel." Samme diktator har adskillige gange udtalt, at han ønsker Israel udslettet fra verdenskortet. Det er som bekendt også Iran, der gennem årene har ydet betydelig bistand til Hizbollah.

Der har i øvrigt været mange muligheder for at oprette et arabisk Palæstina. Det kunne allerede være sket i 1947 på basis af FN's delingsplan vedtaget 29/11 1947. De arabiske stater valgte i stedet at overfalde Israel.

Hvis man havde villet

I alle årene fra 1949 til 1967 var såvel Vestbredden som Gaza under arabisk kontrol. Man kunne, hvis man havde villet, etablere et arabisk Palæstina. Så sent som i 2001 tilbød den israelske regering under Ehud Barak med præsident Clinton som mægler at trække sig tilbage fra både Vestbredden (ca. 96 pct.) og Gaza.

Man tilbød desuden at overgive Østjerusalem/det arabiske Jerusalem til palæstinenserne, således at Østjerusalem kunne blive hovedstad i et arabisk Palæstina, der til gengæld skulle anerkende staten Israel.

Et meget generøst forslag, men ikke enestående. Regeringen under Ehud Olmert fremsatte faktisk et endnu mere vidtgående forslag. Til gengæld skulle araberne ophøre med terror og anerkende Israel. Begge forslag blev som bekendt afvist af Arafat og den palæstinensiske ledelse.

Realiteten er altså, at palæstinenserne for længe siden kunne have haft deres egen stat, hvis de havde accepteret hhv. FN's og Israels fredsudspil.

Selv for de meget enfoldige

Det skulle heller ikke være umuligt, selv for meget enfoldige mennesker som Sven Skovmand, at forstå, at det ikke er helt let at slutte fred med folk, der nægter en retten til rent fysisk at eksistere.

Selv Sven Skovmand burde kunne indse, hvilket formidabelt sikkerhedsproblem et arabisk Palæstina i alliance med Iran ville udgøre for Israel. Især et Palæstina, der nægter at anerkende Israels ret til at eksistere.

Der er noget grundlæggende galt med Sven Skovmands virkelighedsopfattelse. Under Den Kolde Krig idealiserede han det totalitære Sovjetunion og fordømte det demokratiske USA. Nu støtter han fascistiske arabiske ledere og kritiserer det demokratiske Israel. I sandhed en nyttig idiot.

Læs også:

Sven Skovmand: Granum skader Israel (5/5-2012)
Jørgen Granum-Jensen: Sven Skovmands fejlslutninger om Israel (10/5-2012)
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Artikler


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 26.3.2020