Det israelske flag

Bag en humanitær maske

Ønsker man at vurdere hensigterne hos en politisk aktør eller organisation, bør man granske den pågældendes gerninger. Det gælder også i forbindelse med den tyrkiske organisation, IHH, som stod bag den såkaldte nødhjælpskonvoj, som blev opbragt af de israelske myndigheder tidligt mandag morgen.

Af Arthur Avnon, Israels ambassadør i Danmark, Morgenavisen Jyllands-Posten (4. juni 2010)

Ønsker man at vurdere hensigterne hos en politisk aktør eller organisation, bør man granske den pågældendes gerninger. Det gælder også i forbindelse med den tyrkiske organisation, IHH, som stod bag den såkaldte nødhjælpskonvoj, som blev opbragt af de israelske myndigheder tidligt mandag morgen.

Den humanitære maske, som IHH og en del af de ombordværende aktivister har skjult sig bag, er nu revet af: Ifølge troværdige internationale rapporter har IHH givet sig af med finansiering af international islamisk terrorisme og rekruttering af jihad-krigere til Afghanistan, Bosnien og Tjetjenien.

Disse dunkle forhold blev fremlagt allerede i 2006 i en rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier af en amerikansk ekspert og rådgiver for FBI i terror-spørgsmål. Både CIA og det franske efterretningsvæsen har kædet IHH sammen med international terrorisme.

Mange med tilknytning til IHH

Af de i alt 679 aktivister på skibene har en stor del af de omkring 400 med tyrkisk baggrund tilknytning til IHH. Med slagord hentet fra middelalderlig islamisk folklore om at dræbe jøder og råb om jihad stod disse aktivister ud fra Cypern på vej mod Gaza.

Formålet med Israels aktion var på fredelig vis at omdirigere skibskonvojen til en havn i Israel for at omlæsse de humanitære forsyninger i lasten og transportere dem videre til Gazas befolkning.

Israelsk flådepersonel bordede skibene med paintball-geværer, tåregas og andre ikke-dødbringende våben. Deres egentlige skydevåben bar de på ryggen, ikke foran. Hvis ikke terrorist-sympatisører på det ene skib havde fremprovokeret volden, var ingen blevet dræbt.

På ingen af konvojens andre skibe satte aktivisterne sig voldeligt til modværge, og ingen blev dræbt eller såret.

Naiv og farlig opfattelse

Alligevel udtaler også danske repræsentanter med tilknytning til organisationen Free Gaza m.fl., at IHH skulle være en ordinær hjælpeorganisation i lighed med for eksempel Røde Kors. Denne opfattelse er naiv og decideret farlig.

Danske og andre pro-palæstinensiske aktivister og organisationer, som har støttet IHH's forehavende, har beviseligt ikke gjort deres hjemmearbejde godt nok.

Humanitær nødhjælp til Gaza har aldrig været det primære formål for skibskonvojen - hverken for IHH eller for dets mest forbenede, argument-resistente støtter.

Det egentlige formål var en tilrettelagt aktion og et pr-stunt, hvis kvalmende logik tilsagde, at jo flere tv-billeder af blod og tabte menneskeliv, des større succes.

En repræsentant for IHH i Istanbul takkede i New York Times sågar de israelske myndigheder for hjælpen.

Kritikken af Israels aktion må afvises som forfejlet. Folkeretten tillader entydigt, at skibsfartøjer kan bordes, også i internationalt farvand, hvis de har til hensigt at bryde en flådeblokade. Israels blokade af Hamas-regimet i Gaza er den eneste måde, vi kan stoppe indsmuglingen af de tusindvis af våben og langdistanceraketter, som nu truer vore storbyer Tel Aviv og Beersheva og snart udkanten af Jerusalem, fra præstestyret i Iran.

Denne trussel er ikke abstrakt, men dødelig virkelighed.

Møder ikke hjælpsomhed

Den tyrkiske regering og andre med jævnlig kontakt til Hamas har desværre ikke været hjælpsomme i forhold til at stoppe Hamas' fortsatte raketbeskydning af det sydlige Israel eller bringe en besked til Gilad Shalit fra hans forældre, mens han på snart femte år sidder i Hamas-fangenskab i Gaza.

Derimod har bl.a. den danske regering prisværdigt taget initiativ til at standse den omfattende våbensmugling til Hamas, som er problemernes omdrejningspunkt.

Hvad angår fremtiden, kan kun en ægte og stabil fred forhindre yderligere lidelser på begge sider. Det vil være muligt, når palæstinenserne beslutter sig for at afslutte deres halvanden år lange bandlysning af genoptagelse af direkte forhandlinger med Israel.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Artikler


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 28.3.2020