Det israelske flag

Gammelt jødehad ruster ikke

Det er forståeligt, hvorfor mange franske og andre europæiske jøder overvejer at udvandre til Israel, skriver sognepræst Jesper Bacher. Om jødehad og mordet på en gammel fransk jøde, der blev brugt til at sætte fokus på antisemitismen i Frankrig og i resten af Europa.

Af sognepræst Jesper Bacher, Kristeligt Dagblad (20. september 2019)

Det er forståeligt, hvorfor mange franske og andre europæiske jøder overvejer at udvandre til Israel, skriver sognepræst Jesper Bacher.

"MORD I EUROPA" hedder en serie fra "Baglandet" på P1. Der er ikke tale om almindelig kriminalreportage og løsning af mordgåder. Nej, de udvalgte europæiske mord bruges som prismer, hvor igennem man ser brydninger og konflikter i de samfund og miljøer, hvor de er forekommet. Mord handler om mere end offer og gerningsmand.

Således også med mordet på den 85-årige Mireille Knoll, som blev dræbt af 11 knivstik en fredag aften sidste år i Paris, mens hun lå i sin seng, hvorefter der blev sat ild til hendes lig. Den formodede gerningsmand var en nordafrikansk muslimsk mand, som havde kendt Mireille Knoll hele sit liv. Han skulle ifølge en ven have råbt "Allahu akbar" i forbindelse med udåden.

Det hører med til historien, at Marie Knoll som barn akkurat havde undsluppet nazisternes masseanholdelse af de parisiske jøder ved at flygte med sin familie til Portugal, men i 2018 blev hun altså indhentet af jødehadet. Eller gjorde hun? Tilrettelægger Emil-Rothstein Christensen mente, at det var et godt spørgsmål, "hvorvidt der er tale om reel antisemitisme og jihadisme i forhold til Mireille Knolls død".

Det havde nemlig ikke været muligt at påvise nogen forbindelse mellem den formodede gerningsmand og det islamistisk miljø, og vennen, som var med ham i Mireille Knolls lejlighed, var hverken muslimsk eller af nordafrikansk oprindelse. Heller ikke den anklagedes forsvarer ville vide af antisemitisme som motiv for sin klients forbrydelse.

Gad vide, hvor reflekteret og artikuleret en antisemit, man skal være for at have jødehad som motiv? Var det mon virkelig tilfældigt, at Mireille Knoll var jøde? Foruden lovprisningen af Allah havde idéen om, at Mireille Knoll som jøde nok havde mange penge, angiveligt spillet en rolle. Har man hørt det før?

Under alle omstændigheder blev mordet på Mireille Knoll brugt til at sætte fokus på antisemitismen i Frankrig og i resten af Europa. I Frankrig udgør jøderne under én procent af befolkningen, men cirka 50 procent af de racistisk motiverede forbrydelser, som bliver anmeldt, er rettet mod dem, og man kan dårligt nægte, at den muslimske indvandring har medvirket til at fremme jødehadet. Sikkerhedsforanstaltningerne omkring jødiske institutioner taler deres tydelige sprog, også i Danmark. Man forstår, hvorfor mange franske og andre europæiske jøder overvejer at udvandre til Israel. Jøderne udvandrer, og jødehaderne indvandrer. Det er godt nok en sørgelig trafik, som naturligvis ikke omfatter alle, som vandrer ud og ind, men tendensen skulle være til at få øje på.

Mens jeg hørte om mordet på Mireille Knoll, kunne jeg ikke lade være med at tænke på Bent Blüdnikows for nylig udkomne bog om den danske jødefejde i 1819 (Bent Blüdnikow: Da antisemitismen kom til Danmark), grundigt omtalt og anmeldt i nærværende dagblad. Her fortælles om et udbrud af voldelig antisemitisme i Danmark, som dengang blev slået hårdt ned af de danske myndigheder. Man indsatte husarerne, som brugte den flade side af klingen til at uddele prygl. Næste gang der er en demonstration i København, hvor der råbes "Død over jøderne", var det måske en idé at gentage succesen.

Jesper Bacher er sognepræst.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Antisemitisme Artikler


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 6.3.2020