Det israelske flag

Antisemitisme er en trussel mod freden i Mellemøsten

Påstande om, at Holocaust kun er jødisk propaganda eller en myte, bliver mere og mere udbredte i Mellemøsten. Antisemitismen er en del af den offentlige opinion. Den arabiske antisemitisme består af en blanding af gamle europæiske antisemitiske myter og anti-jødiske ytringer fra Koranen.

Af Bente Clausen, Kristeligt Dagblad (27. januar 2006)

Den iranske præsidents nylige afvisning af holocaust - nazisternes folkemord på jøder og sigøjnere - som en myte, er kun toppen af isbjerget af den antisemitisme, der for tiden præger debatten i medierne i Mellemøsten. Og antisemitismen har nu nået et omfang, hvor den kan true fredsforhandlinger i området.

Det mener blandt andet det amerikansk baserede "The Middle East Media Research Institute" (MEMRI), som har til formål at forbedre dialogen mellem Vesten og Mellemøsten ved blandt andet at oversætte artikler i arabiske og israelske aviser til engelsk.

- Antisemitismen er en del af den offentlige opinion. Den skaber et billede af jøder, både individuelt og kollektivt, som gør dem mindre værd som mennesker. At dæmme op for antisemitismen handler derfor ikke kun om at dæmme op for fordomme, men det er også en vigtig del af at skabe bedre relationer mellem arabere og jøder, hedder det blandt andet på instituttets hjemmeside.

MEMRI dokumenterer, hvordan antisemitisme nu florerer i de store aviser, ofte regeringsstøttede, samt på populære tv-kanaler i Mellemøsten.

I en diskussion mellem iranske akademikere på iransk tv om holocaust og "Zions vise protokoller" (en forfalsket russisk bog fra 1890'erne, som påstår, at der findes en underjordisk jødisk verdenssammensværgelse om at overtage magten i verden) i sidste uge, siger den politiske analytiker dr. Majid Goudarzi blandt andet:

"Selv hvis vi forestiller os, at holocaust foregik, så ønsker zionisterne ifølge deres protokoller at regere verden. De bruger forskellige metoder, for eksempel frimurere og bahaier til at opnå deres mål. (...) Jeg håber, at menneskeheden en dag når den konklusion, at der kun er en kur for at fjerne kræftknuden (Israel), og det er amputation."

Også en saudiarabisk professor, som bor i USA, støtter – også på iransk tv – den iranske præsident Ahmadinejad i, at holocaust aldrig fandt sted.

"Holocaust er intet andet end jødisk/zionistisk propaganda. Der er ingen beviser overhovedet for, at jøder blev brændt eller gasset i Nazityskland eller i andre lande. Holocaust-propagandaen blev startet af zionistiske jøder for at opnå sympati nok til at få tildelt staten Israel," sagde dr. Sindi.

MEMRI siger, at den arabiske antisemitisme, som har taget fart siden staten Israels oprettelse, består af en blanding af gamle europæiske antisemitiske myter og anti-jødiske ytringer fra Koranen. Endelig er der også en vis opbakning til benægtelsen af holocaust og til at ligestille den israelske hærs fremfærd i de besatte områder med nazismens jødeforfølgelser. Nogle mener endog, at jøderne hjalp nazisterne med folkemordet, netop fordi man så kunne skaffe sig en stat.

"Zions vise protokoller" blev vist som tv-serien "Ridder uden hest" på egyptisk tv under den muslimske faste i 2003.

Der findes ifølge MEMRI få, men markante undtagelser i den arabiske debat. Blandt andet Hazem Saghiya, der er fast klummeskriver på den arabiske avis Al-Hayat, som for nylig angreb både den iranske præsident, lederen af det Muslimske Broderskab i Egypten og Hamas-leder Khaled Mash'al for deres benægtelse af holocaust. Han mener ikke, at holocaustbenægtelse overhovedet er et emne, der er uddannede mennesker værdigt. Det trives, skriver han, mest i intellektuelt retarderede miljøer. Men:

"Holocaust-benægtelse er vokset, så emnet nu er en dominerende faktor i det offentlige arabiske og muslimske rum. Selvom emnet var lige ved at blive reduceret til snævre miljøer af yderliggående fanatisme og yderliggående dumhed, så er den stærkt forgiftede regn fra Iran blevet alt for vel modtaget i de arabiske ørkener."

MEMRI er ikke den eneste bekymrede organisation. Op til Auschwitz-dagen i dag er det amerikanske holocaust-museum udsat for hård kritik for overhovedet ikke at beskæftige sig med den arabiske antisemitisme.

Den kommer fra en halvandet år gammel organisation, der er stiftet med det formål at holde øje med museet.

Det fremgår af avisen The New York Sun. Museet kritiseres for ikke at leve op til kommissoriet om at overvåge og råbe op om udtalelser og strømninger som kan føre til nye folkemord. Museet beklager på sin side, at det hverken har mandat eller penge til den type aktiviteter.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Antisemitisme MEMRI - The Middle East Media Research Institute


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 5.4.2020